Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

Насправді зуби мудрості часто вважають атавізмом, тобто залишком, який не є потрібним. Це пояснюється тим, що нам просто не потрібна така велика щелепа, як у наших далеких предків, оскільки ми не пережовуємо грубу їжу. Цікаво, що у деяких людей зуби мудрості дійсно не виростають, а іншим часто доводиться стикається з проблемами, такими як кривий ріст, пошкодження ясен та щік, порушення прикусу та інші неприємності.

Коли починають рости зуби мудрості?

Як правило, розпочинають свій ріст у віці від 18 до 25 років. Вони можуть не вирости в повному обсязі, іноді їх елементи формуються всередині кісткової тканини й залишаються невидимими зовні. Проте, статистика свідчить, що у 70–80% населення землі вісімки все ж таки виростають.

Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

Не обов’язково. Якщо їх ріст не супроводжується запальним процесом та постійним болем, і якщо вісімки не схильні до карієсу, їх можна залишити. Видалення зуба мудрості не є обґрунтованим у 100% випадків. Однак усі питання, пов’язані з цим, вирішуються стоматологом індивідуально. Часто в таких випадках на огляд та діагностику пацієнта залучають кількох лікарів. Остаточне рішення приймає лікар-терапевт, хірург, ортопед і ортодонт.

Ускладнення, які можуть спричинити зуби мудрості:

1. Перикоронарит – запалення ясен над зубом мудрості.

Під ясна потрапляють рештки їжі та бактерії, які провокують запальний процес. Це супроводжується нестерпним болем, набряком, може накопичуватися гній.

2. Зуб росте в сторону сусідніх зубів.

Викликає почуття розпирання, дискомфорту, часто болю, і може викликати скупченість зубів, що стоять попереду в зубному ряду.

Показання для видалення зубів мудрості:

Коли варто зберегти зуби мудрості?

  • Зуб прорізався і росте рівномірно, не порушуючи прикус.
  • У нього є зуб-антагоніст — протилежний зуб, який забезпечує правильне навантаження на щелепу.
  • Зуби здорові, тобто відсутні серйозний карієс або інші стоматологічні проблеми.

У такому випадку варто лікувати (якщо потрібно) та зберігати зуби мудрості, оскільки вони можуть стати корисними у подальшому при протезуванні.

Чи боляче видаляти зуби мудрості?

Видалення зуба мудрості є досить складною операцією, але завдяки сучасній стоматології воно абсолютно безболісним. Застосування анестезійних препаратів виключає будь-які болісні відчуття. Операція може здаватися страшною, але фактично вона не така страшна.

Етапи процедури видалення зуба мудрості:

  1. Седація або анестезія: Рекомендується седація для тривалих або складних операцій або якщо пацієнт дуже хвилюється.
  2. Розрізання ясен: Проводиться, якщо моляр ще не прорізався. Стоматолог виконує цю процедуру, щоб відкрити зуб для видалення. Якщо зуби мудрості прижаті до кістки, кісткова тканина вирізається для видалення.
  3. Підготовка зуба: Якщо вісімки знаходиться в нетиповому положенні, стоматолог може розпилити зуб на менші частини. Це дозволяє зменшити розмір отвору в яснах.
  4. Видалення: Після підготовки проводиться видалення зуба. Під час цієї процедури пацієнт може відчувати певний тиск на щелепу.
  5. Накладання швів: Після видалення зуба стоматолог накладає шви на ясна.

Запрошуємо на консультацію в клініку INNOVO, де висококваліфіковані стоматологи та хірурги готові забезпечити вам кращий догляд за вашим здоров'ям та розглянути всі можливі варіанти лікування. Зробіть перший крок до здорової посмішки, записуйтеся на консультацію!

Записатися на консультацію