Не хочу коронку, хочу реставрацію! Не хочу коронку, хочу реставрацію!

Не хочу коронку, хочу реставрацію! Не хочу коронку, хочу реставрацію!

Ледь не щодня ми чуємо від наших пацієнтів, що вони готові реставрувати свої зуби фотополімерним композитом, аніж покрити його керамічною коронкою, навіть якщо він не буде триматися довго, бо зуб сильно зруйнований.

У відповідь чуємо різні тези:

1. зуб під коронку треба сильно обпилювати, з нього залишиться “пеньок”

2. під коронками зуби гниють, будуть темніти ясна і з’явиться неприємний запах з рота

3. буде просто незручно жувати

Більшість з цих страхів виправдані негативним досвідом пацієнтів, яких неякісно протезували металокерамічними коронками.

Давайте розберемося по черзі:

1. З зуба лишався “пеньок”, лише коли його треба було обробити під металокераміку, а з появою прескераміки, або фрезерованої, товщина, на яку треба обробити зуб не перевищує 1 мм.

2. Зуби гниють під коронками лише коли немає щільного прилягання між зубом і коронкою, це напряму залежить від якості роботи зуботехнічної лабораторії та вашого лікаря. З появою цифрових сканерів та фрезерів, ця точність зросла в рази. З сучасними технологіями зазор між коронкою та зубом вимірюється мікронами.

3. Ясна темніли від кобальто-хромового сплаву, з якого робилися ковпачки під металокераміку. І щоб приховати цю металеву гірлянду у края коронки, її треба було завести глибоко під ясеневий край, що спричиняло запалення та потемніння ясен у майбутньому. При протезуванні безметалевою керамікою край коронки розміщується на рівні ясен і не глибше.

4. Неприємний запах з рота теж свідчить про погане прилягання коронки до зуба, про нависаючі краї реставрації, де скупчуються залишки їжі і потім з’являється неприємний запах.

Ось деякі причини, чому не потрібно боятися ставити коронку на зуб:

  1. Захищає зуб від подальших пошкоджень: надає захист від подальшого руйнування зуба. Якщо зуб не захищений, він може пошкодитися ще більше, що може призвести до болю, інфекції та навіть втрати зуба.
  2. Відновлює функцію зуба: може відновити функцію зуба, якщо він був пошкоджений або втрачений. Завдяки коронці, зуб може повернутися до нормальної функції при жуванні їжі.
  3. Покращує зовнішній вигляд: допомагає покращити зовнішній вигляд зуба. Зуби з коронками виглядають як природні зуби, що допомагає поліпшити зовнішній вигляд посмішки.
  4. Коронки не є болісними процедурами: ставляться за допомогою місцевої анестезії, що дозволяє пацієнту не відчувати болю під час процедури.
  5. Довговічні: виготовляються з матеріалів, які довговічні та міцні, що дозволяє зубам служити більш довгий час і не вимагати заміни протягом багатьох років.

З появою безметалевої кераміки більшість з цих проблем зникли, але все ж таки треба пам’ятати, що багато чого залежить не тільки від технології, а й від оператора, тому обираючи лікаря чи клініку обов’язково звертайте увагу на досвід, обладнання, відгуки та рекомендації. І будьте здорові!